2012. augusztus 20., hétfő

Spiró György: Koccanás


Golding és Crusoe uraknak üzenem, hogy már nem kell az embereket holmi szigetekre száműzni, a modern kor vívmányainak köszönhetően egy nagyméretű dugó is megteszi, ha az emberi viselkedést kell tanulmányozni szükséghelyzetben. 



Nos, az Ember először felméri az őt ért kárt, szentségel, másokat okol, esetleg pánikol. Ahogy múlik az idő, egyre idegesebb, türelmetlenebb. Aztán átlépi a holtpontot, viszonylag gyorsan lecsillapodik, rájön, hogyan kovácsolhat előnyt a hátrányból.
Nem kell félteni: a jég hátán is megél. Mindig akad valaki vagy valami, akiből, amiből hasznot lehet húzni. Az Ember megtalálja a kiskapukat, és ügyesen átbújik rajtuk. 

Egy-egy karakter több millió másikat jelképez. Vállalkozókból, Hajléktalanokból, Munkásokból, bugyuta szappanoperákat néző Kismamákból áll a világ, no és persze Nőkből és Férfiakból, olyanokból, mint akik itt láthatóak.

Több van ebben a Koccanásban, mint azt az ember elsőre gondolná. Nem csak fogyasztói társadalom kritikája ez. Röviden számomra ez a hiteltelenség tragikomédiája volt.

A nő nem bízhat a férfiben, a férfi sem a nőben, az eladó a vásárlóban, a vásárló az eladóban, senki sem a rendőrökben, a szektákban, a rádióban. Ember csalódik az emberben, és ezt szinte mint természetes állapotot fogjuk fel és fogadjuk el.

És amikor ilyeneket olvasunk, mint a Koccanás, rázzuk a fejünket, hogy én ugyan nem, de ha mégis, akkor meg a társadalom a hibás, meg hát ugye a szomszéd is lopja az áramot…

Mozgó koporsókba vagyunk zárva, a fél életünket ezekben töltjük, száguldunk, mint a veszett fene, azt se tudjuk, merre járunk, az nem is igazi látvány, amit menet közben nézünk, az egyáltalán nem is olyan a valóságban…Magánzárkák száguldoznak milliószámra… Néha összeütköznek, folyik a vér, aztán mintha mi sem történt volna…. Kimutatták, hogy Amerikában egy órát autóznak átlagban a munkahelyükre, hatvan mérföldet…Afrikában meg átlagban egy órát futnak, huszonkét kilométert. És arányosan ugyanannyiba kerül nekik az energia, amit felhasználnak hozzá…Ezt hívják fejlődésnek. 

3 megjegyzés: