2012. április 28., szombat

Franz Kafka: A per

A hivatali világ leírása nagyon népszerű téma. Már-már azt hittem, hogy elég bőrt húztak le a dologról, amikor jött A per...


Josef K. kizökken a hétköznapok rendjéből, mikor kiderül, hogy perbe fogták. Nem tudja ugyan, hogy miért, de kihallgatásokra kell járnia, mindig készen kell állnia egy hivatalos megjelenésre, ügyvédet fogad, aggódik. És a várakozás a per végére teljesen felőrli. Nem is veszít el semmit halálával, mert már semmije sem maradt. Méltósága, nyugalma, boldogsága, vágyai, hétköznapi rutinfeladatai, a karrierje, mind-mind eltörpül a per gondja mellett, és már jóval testi halála előtt végez K.-val.

Csak ne keltsünk figyelmet! Viselkedjünk nyugodtan, ha mégúgy berzenkedünk is ellene. Próbáljuk meg elismerni, hogy e nagy törvényszéki szervezet rendje némiképp mindig tisztázatlan marad, és ha a magunk helyén önállóan változtatunk is valamit, csak a talajt vesztjük el a lábunk alól, és lezuhanunk, de ez a nagy szervezet könnyen kárpótolja magát ezért a kis zavarért másutt – hisz minden összefügg – , és változatlan marad, ha ugyan, s ez valószínű, nem lesz még zártabb, még éberebb, még szigorúbb, még gonoszabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése