2011. szeptember 17., szombat

Béládi Miklós válogatása: Mai magyar elbeszélők

A'mai' szót ez esetben nem kell szó szerint érteni. Az 1983-ban megjelent válogatás bemutatja a korszak legtermékenyebb (?) novellistáinak alkotásait.


Kedvenceim Karinthy Gábor Baracklekvár című írása, Ottlik Géza Szerelem című novellája és Tandori Dezső  Melyikünk anyaga tart tovább? kérdést felvető irománya, Vészi Endre Party-ja,  és örök bálványom, Szabó Magda egy rövid műve (A mosolygó Bacchus) volt. Rövid és tartalmas történetekre vágyóknak mindenképpen ajánlom.

"Hogy miért nem volt nekünk sose pénzünk, jóllehet apámnak heti négy cikke jelent meg az újságokban, s a könyvei csúcspéldányszámban keltek el, bajos volna itt kibogozni. Majd egyszer - ez volt a jelszó; majd egyszer, ha egy kis lélegzethez jut. Akkor majd megírja a regényt, és korunk új enciklopédiáját, más kávéházba költözik, ahol iható a fekete, megjavíttatja a redőnyeinket, leszámol a hitelezőkkel, és szétrúg mindenkit, aki a nadrágjába csimpaszkodik. Addig-addig csak átmeneti idők vannak. Ilyen átmeneti időkben telt el az ő férfikora és az én ifjúságom; s ilyenkor persze befőzni sem érdemes arra a rövid időre. Azaz hogy egyszer mégiscsak volt nálunk befőzés." (Karinthy Ferenc, 1954)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése