2012. március 15., csütörtök

Tracy Chevalier: A kék szűz

Ez a harmadik könyvem az írónőtől, és még mindig lenyűgöz, milyen jól tudja kombinálni az igényességet, az alapos cselekménykidolgozást, a szálak ügyes egyengetését, a történelemhűséget és a könnyedséget műveiben. Úgy kelti fel és tartja meg az olvasó figyelmét, hogy nem merül dosztojevszkiji mélységekbe, és mégis elgondolkodtat. Meggyőzött arról, hogy a többi könyvét is megérné beszereznem.


A regény szerkezete két, egymásba fonódó szálból bontakozik ki. Ella Turner (Tournier) és férje, Rick Franciaországba utaznak a férj új állása miatt. Tervezik, hogy gyermeket vállalnak, ám minden egyes próbálkozás után egy kék rémálom gyötri a nőt, mely azt sejteti, hogy valami nincs rendben. Ráadásul Ella a kisvárosban a "különös idegen", képtelen beilleszkedni, és rettenetesen unatkozik. Egészen addig, míg meg nem ismeri Jean-Pault, a helyi könyvtárost, és fel nem merül benne az ötlet, hogy kutatnia kéne a múltja után.

Azzal párhuzamosan, hogy Ella megismeri saját magát és múltját, szemünk elé tárul La Rousse, azaz Isabelle kálvini reformáció alatt zajló élete.  A katolikus lelkületű bábaasszony megszenvedi minden cselekedetét, boszorkánynak nevezik, férje, sőt még saját fia is különösen kegyetlenek hozzá. Az ő élettragédiáját megismerve, vagy inkább arra ráérezve megy át gyökeres változásokon Ella. Férjétől való elhidegülését képtelen titkolni, mint ahogy azt is, hogy Jean-Paul egyre közelebb kerül hozzá.

 A mű vége számomra elég homályos, de talán ettől jó; az olvasó kiagyalhat magának egy tetszőleges befejezést. A szerelmi szál mindenesetre nem megy át Danielle Steel-féle gyomorforgató mézesmázos lávsztoriba, ezért külön hálás vagyok az írónőnek. Még két regényéről tudok, de remélem, lesz több is. Kikapcsolódásnak, szórakozásnak két komolyabb mű között tökéletes, és ezt a minősítést teljesen pozitvnak szántam. Ötös, a maga nemében remek.


Az egészet egyetlen nagy mozdulatnak éreztem. Egyetlen pillanatig sem gondoltam azt, hogy én teszek valamit, és ő is tesz valamit. Nem is volt ott semmiféle gondolat, csak két, egymást megismerő test, amely mindent együtt csinált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése